QUÈ ÉS UNA CONTRACTURA MUSCULAR?

Una contractura muscular és, com indica el seu nom, una contracció del múscul produïda de forma involuntària i continuada. Això fa que el múscul estigui en tensió de manera constant, provocant molèsties al pacient.

La contractura muscular és una lesió molt habitual i la pot patir qualsevol persona, no només els esportistes.

Causes de la contractura muscular

La contractura muscular sol aparèixer quan fem una activitat diferent o d’una intensitat més gran que l’usual. És a dir, quan el múscul no està preparat. Algunes de les principals causes són:

 • Fred: fer exercicis sense un bon escalfament és una de les principals causes de les contractures musculars, ja que el múscul no està preparat per fer l’esforç.
 • Sobreesforç: realitzar sobreesforços durant massa temps sense un descans adequat genera una càrrega excessiva al múscul que pot desencadenar en una sobrecàrrega.
 • Deshidratació: prendre aigua i sals és un factor clau per evitar sobrecàrregues i contractures, ja que són necessàries per al funcionament correcte dels músculs.

Contractura muscular: símptomes

Ja hem vist que la contractura muscular implica que el múscul no es pot relaxar. Per a alguns pacients, detectar aquest símptoma i relacionar-ho amb el fet de tenir una contractura pot ser complicat. A continuació us llistem els símptomes més habituals d’una contractura muscular:

 • Dolor muscular
 • Rigidesa de moviments
 • Debilitat muscular

Tractament: Com curar una contractura muscular?

Contractura Muscular Tractament

Si pateixes una contractura muscular, no et recomanem que la intentis tractar per tu mateix, sinó que el millor és que visitis un especialista. Aquest, normalment, serà un fisioterapeuta, qui té els coneixements sobre com tractar contractures.

La primera cosa que cal tenir en compte en patir una contractura muscular és que el múscul necessita relaxar-se. Per tant, el descans serà obligatori. Tot i això, sempre recomanarem tractaments complementaris, com poden ser:

 • Massatge descontracturant: aquests massatges són bons per millorar la circulació de la sang a la zona afectada, millorant la recuperació dels teixits i relaxant el múscul, fet que ens ajudarà a reduir el dolor.
 • Calor local: aplicar calor local té efecte relaxant i analgèsic, beneficiós per a la recuperació ràpida de la lesió.
 • Antiinflamatoris: aquests fàrmacs redueixen la contracció del múscul i ajuden a relaxar-se. Només els recomanem per a casos greus amb molt de dolor.

Quant dura una contractura muscular?

El dolor d’una contractura muscular pot aparèixer al cap de poc temps d’acabar el nostre exercici o després de fer algun gest anormal. Normalment, durarà entre 5 i 10 dies si se segueix un bon tractament, encara que, lògicament, la durada dependrà de la gravetat de la contractura.

Com prevenir una contractura muscular?

Tot i que la recuperació pot ser força ràpida, sempre és millor fer una bona prevenció per evitar patir una contractura muscular. Per això, fem les següents recomanacions:

 • Realitzar un bon escalfament abans de fer exercici, preparant bé els músculs necessaris.
 • Programar progressivament la intensitat de l’exercici.
 • Treballar la flexibilitat fent estiraments després de l’exercici.
 • Evitar moviments repetitius
 • Mantenir una postura correcta en asseure’s
 • Visitar el fisioterapeuta de tant en tant per relaxar les zones que tinguis més carregades.
 • Aplicar calor als músculs més carregats després de dies o setmanes llargues amb molt estrès.

About the Author: Alexandra Sorobetea

Fisioterapeuta especialitzada en les disfuncions del sistema neuromusculoesquelètic. Combina la teràpia manual amb l’exercici terapèutic controlat com a primera via d’abordatge per al tractament de lesions però també per a la prevenció, millorant el dolor i la funcionalitat de cada persona. Formada en escola de l’esquena, fa classes de pilates terapèutic en sòl, pilates durant l’embaràs i hipopressius, en grups reduïts o de manera individualitzada.