REFLEXOLOGIA

Avui en dia, prestem molt poca importància a les nostres mans i peus. No obstant, són parts del cos on van a parar una gran quantitat de terminacions nervioses. Una teràpia que sí que té en compte aquest fet és la reflexologia. En aquest article descobrirem què és i com ens pot ajudar a millorar el nostre benestar.

QUÈ ÉS LA REFLEXOLOGIA?

La reflexologia és una tècnica que consisteix a aplicar pressió en àrees concretes dels preus i de les mans buscant relaxar i alleugerir l’estrès del pacient.

La teoria de la reflexologia explica que les diferents àrees del peu corresponen a òrgans i sistemes del cos, de manera que generar pressió sobre elles ens pot ajudar a relaxar i curar diferents parts del cos. Aquestes àrees del peu es coneixen com a punts de pressió.

La popularitat d’aquesta tècnica avui en dia es deu a la inexistència d’efectes secundaris, fent-la ideal per a complementar tractaments de fisioteràpia, osteopatia o similars.

REFLEXOLOGIA PODAL

Els punts de pressió són punts de les nostres mans o peu que, segons la reflexologia, són el reflex d’altres parts del cos. S’anomenen així, ja que l’aplicació de pressió en aquests punts ajuda a la relaxació d’altres músculs i a la millora de la circulació sanguínia, reduint l’estrès i alliberant toxines.

Reflexologia podal: punts de pressió

Gran part de la reflexologia es treballa als peus, de manera que el terme “reflexologia” moltes vegades ja s’interpreta com “reflexologia podal”. Aquesta tècnica divideix el peu en 3 parts i les relaciona amb diferents parts del cos.

  • 1ª línia transversal del peu (passa sobre la base dels dits del peu): correspon als òrgans del cap, coll i nuca.
  • 2ª línia transversal del peu (inclou la volta plantar): correspon als òrgans del tòrax i abdomen superior, així com el braç fins al colze.
  • 3ª línia transversal del peu (inclou la resta del peu): correspon a la part inferior de l’àrea 2 fins a la pelvis.

És important destacar que les zones reflexes no només estan a la part inferior del peu, sinó que també les podem trobar en els costats interior i exterior i a la part superior.

Contraindicacions de la reflexologia podal

La reflexologia podal té molts beneficis, però hem de recordar que no sempre és bona idea aplicar-la. A continuació, presentem un llistat de contraindicacions per a la reflexologia, algunes específiques per als peus i d’altres aplicables tant per a peus o mans.

  • Processos greus de febre i malestar general
  • Infeccions en les parts a tractar
  • Embarassos de risc
  • Osteoporosis de la cama o el peu
  • Malalties del cor com angina de pit, infarts, etc.

En qualsevol d’aquests casos, la nostra recomanació és no fer ús de la reflexologia.

REFLEXOLOGIA DE MANS

Tot i que la reflexologia podal és la més popular, existeix la seva germana petita, cada dia més popular: la reflexologia de mans. Aquesta tècnica és altament efectiva, tot i que cal recordar que són teràpies complementàries per ajudar a alleugerir símptomes de malalties o lesions.

De la mateixa manera que els peus, les mans estan plenes de terminacions nervioses. Aplicant pressió sobre elles podem relaxar altres parts del cos i eliminar toxines de manera natural, millorant la salut cardiovascular, reforçant el sistema immunitari i fent que el pacient se senti amb més energia.

REFLEXOLOGIA FACIAL

La reflexologia facial és, potser, la tècnica menys usada en l’àmbit sanitari de totes les que hem vist en aquest article. Això no obstant, té un gran ús en tractaments cosmetològics, ja que en estimular els punts de pressió de la cara aconseguim tensar els músculs facials i eliminar les línies d’expressió.

Tot i que el seu ús sigui majoritàriament cosmètic, també s’apliquen tractaments de reflexologia facial per a millorar el benestar físic de les persones. La teoria, igual que en les mans o els peus, explica que cada part de la cara està relacionada amb una part del cos i que, aplicant pressió sobre ella, podem relaxar la part relacionada. A més a més, es creu que la reflexologia facial és inclús més eficient a causa de la proximitat de les terminacions nervioses del cervell.

De la mateixa manera que la podal o la de mans, la reflexologia facial està reconeguda com un mitjà de curació efectiu per a diverses malalties i com a suport en el tractament de moltes altres.

About the Author: Paula Cera

Fisioterapeuta i osteòpata especialitzada en disfuncions de la columna vertebral (cervical,dorsal i lumbar) i problemes músculo-esquelètics, disfuncions viscerals (restrenyiment, alteracions digestives…) mals de cap, bruxisme…