QUÈ ÉS EL PEU VALG?

El peu valg (o turmell valg) és una patologia en la qual el taló presenta una desviació lateral cap a la part interna del peu, de manera que aquests queden apuntant cap a fora i les puntes dels peus queden cap a dins.

Aquesta patologia és molt habitual i s’ha d’analitzar i tractar des de la infància, ja que ens trobem molts casos de peu valg en adults que poden generar molèsties o altres patologies.

CAUSES DEL PEU VALG

L’arc del peu que trobem a la part mitjana es desenvolupa en la infància a mesura que els nens van guanyant estabilitat i adquireixen habilitat en els moviments. Això no obstant, hi ha casos en els quals aquest desenvolupament és incomplet, podent provocar tensions a la cama, laxitud a l’Aquil·les o falta d’estabilitat.

Si aquesta patologia no es tracta com cal, els nens podrien desenvolupar genu valg, una desalineació de les cames que provoca que el genoll es desviï cap a dins i s’ajunti amb l’altra.

No obstant, el peu valg té solució.

LESIONS DERIVADES DEL PEU VALG

El peu valg és una patologia que, de no ser tractada amb temps, pot ser el detonant d’altres problemes físics, com ara:

  • Genu valgo, o turmells i genolls girats cap a dins, fent que les cames facin forma d’X.
  • Problemes de menisc
  • Desgast dels lligaments del genoll
  • Cansament al fer exercicis de llarga durada o alta dificultat
  • Problemes d’esquena

PEU VALG: TRACTAMENT

Per a corregir el peu valg en adults o en nens, hi ha diversos mètodes provats.

Primer de tot, no obstant, hem de destacar que la millor solució és una bona prevenció. En aquest sentit, recomanem visitar un especialista per a poder fer un diagnòstic a temps i començar el tractament abans que apareguin les molèsties. Normalment, el peu valg es pot diagnosticar a partir dels 3 anys i un bon tractament pot ajudar a corregir-lo de manera definitiva.

Com podem corregir els peus cap a fora o peu valg?

  1. Un tractament molt usat són les plantilles fetes a mida. És un tractament de gran eficàcia, còmode, precís i segur. Lògicament, l’ús de plantilles ha d’anar acompanyat d’un calçat adequat per aconseguir el seu objectiu. La nostra recomanació és que el calçat tingui un bon contrafort per a estabilitzar la part posterior del peu correctament i que la sola no sigui molt flexible (per a guanyar estabilitat).
  2. Un altre tractament són els exercicis terapèutics. Aquests exercicis tenen com a finalitat evitar deformitats o alteracions al peu derivades del peu valg, com poden ser els galindons o els dits en garra.

Podem corregir el peu valg en adults?

El peu valg és una deformitat que pot ser molt dolorosa en persones adultes. Això succeeix perquè els lligaments plantars cedeixen, provocant lesions als teixits de l’arc del peu. És una lesió que necessita tractament amb certa rapidesa, ja que pot empitjorar amb el temps.

Per al tractament del peu valg en adults, recomanem realitzar un estudi de la petjada o estudi biomecànic. Amb aquest estudi, podrem veure els punts de més càrrega del peu i corregir-los, millorant la funció del peu i alleujant el dolor.

Aquesta correcció, com hem vist anteriorment, la podem fer a través de plantilles personalitzades i exercicis terapèutics.

TRACTAMENT DEL PEU VALG A FISIOB

Si tens peu valg o creus que en pots tenir, contacta amb nosaltres i t’ajudarem en la teva recuperació. Els nostres experts dissenyaran un pla específic per al teu cas i t’acompanyaran durant tot el procés fins que completem la rehabilitació.

About the Author: Alexandra Sorobetea

Fisioterapeuta especialitzada en les disfuncions del sistema neuromusculoesquelètic. Combina la teràpia manual amb l’exercici terapèutic controlat com a primera via d’abordatge per al tractament de lesions però també per a la prevenció, millorant el dolor i la funcionalitat de cada persona. Formada en escola de l’esquena, fa classes de pilates terapèutic en sòl, pilates durant l’embaràs i hipopressius, en grups reduïts o de manera individualitzada.