HIPERLORDOSI LUMBAR

La hiperlordosi lumbar és una alteració de la columna vertebral consistent en un augment de la corba lumbar fisiològica, just per sobre el gluti. Per entendre la hiperlordosi lumbar, primer hem d’identificar les quatre parts principals de la columna vertebral:

 • Cervical: la zona del coll
 • Dorsal: la zona del tòrax
 • Lumbar: la zona mitja-baixa
 • Sacra: la zona més baixa

La hiperlordosi pot afectar la zona cervical o lumbar. Les desviacions de les zones dorsal i sacra s’anomenen hipercifosi. En aquest article, no obstant, ens centrarem exclusivament en la hiperlordosi lumbar.

Què és la hiperlordosi lumbar?

Com ja hem vist, la hiperlordosi lumbar és una alteració de la curvatura de la zona mitja-baixa de la columna vertebral. Aquesta alteració també afecta a la pelvis, mostrant-hi també una anteversió. Donat aquest desplaçament cap endavant, la columna toràcica i les espatlles es desplacen cap enrere per equilibrar el centre de gravetat del cos.

La hiperlordosi lumbar, quan és molt severa, pot ocasionar dolor o restriccions de moviment. Inclús, pot implicar la pèrdua de sensibilitat en les extremitats inferiors.

Hiperlordosi lumbar en dones

Les dones, especialment quan estan embarassades, són més propenses a desenvolupar hiperlordosi lumbar. Això és degut al fet que el bebè empeny la regió frontal de la dona cap endavant provocant aquest desequilibri de pes i, en conseqüència, l’alteració de la zona lumbar de la columna vertebral. Generalment, aquesta alteració desapareix després de l’embaràs.

hiperlordosi lumbar dones

Causes de la hiperlordosi lumbar

La hiperlordosi lumbar pot tenir moltes causes diferents. Algunes poden ser d’origen genètic, com malformacions o trastorns del creixement. No obstant, les causes de la hiperlordosi lumbar més comunes són adquirides. Alguns exemples són:

 • Males postures
 • Falta d’exercici
 • Realització d’entrenament muscular de forma incorrecta
 • Excés de pes frontal (embaràs, sobrepès)
 • Feina o activitats amb excés de pes (càrregues pesades)

La hiperlordosi lumbar també pot ser una conseqüència d’altres lesions o problemes d’esquena, com poden ser el desplaçament vertebral o la cifosi, entre molts d’altres.

Símptomes de la hiperlordosi lumbar

Tot i que el símptoma més visible i comú és el canvi postural (part superior del cos desplaçada cap enrere i pelvis avançada), hi ha molts altres símptomes que ens poden indicar que patim una hiperlordosi lumbar. Alguns d’ells són:

 • Dolor en la part inferior de l’esquena a l’estar molta estona drets
 • Formigueig o falta de sensibilitat a les cames o peus
 • Sensació de rigidesa a l’esquena
 • Limitació del moviment a la zona afectada (esquena inferior)

Si tenim algun d’aquests símptomes, és important que visitem un especialista (fisioterapeuta o osteòpata) perquè ens pugui examinar correctament.

Rectificació de la hiperlordosi lumbar – Tractament

Existeixen moltes recomanacions per corregir correctament una hiperlordosi lumbar. No obstant, hem de ser molt curosos i seguir les pautes d’un professional per aconseguir una recuperació completa.

Una de les primeres recomanacions que podem fer és treballar per corregir les males postures, ja siguin quan estem tombats, asseguts o drets. Sense una correcció de les postures, el dolor sempre reapareixerà i no podrem completar mai la nostra recuperació.

Amb aquestes millores posturals, evitarem fer la lesió més greu i ajudarem al fet que no ens torni a passar. No obstant, necessitarem l’ajuda d’un fisioterapeuta perquè ens guiï alhora que ens indica els exercicis recomanats per enfortir la musculatura i recuperar una posició òptima. Algunes de les nostres recomanacions per enfortir la musculatura són el Pilates i la gimnàstica abdominal hipopressiva.

hiperlordosi lumbar tractament

Un element molt utilitzat també per a la hiperlordosi lumbar són les ortesis o faixes de compressió. Les ortesis ajuden a corregir la postura, però les hem d’usar sempre sota la supervisió d’un fisioterapeuta per evitar atròfies musculars o lesions similars.

Finalment, en els casos més extrems, podem optar per la cirurgia correctiva. Amb ella, el cirurgià repara els danys ocasionats per l’alteració postural i corregeix la deformitat de la columna vertebral mitjançant la inserció d’implants en les vèrtebres lumbars.

Una altra solució, tot i que només ens servirà per alleugerir el dolor, són els medicaments antiinflamatoris. Aquests ens poden ser útils en casos de molt dolor o inflamació, però no ens ajudaran a recuperar-nos de la nostra lesió.

Hiperlordosi lumbar: exercicis

Per completar correctament la recuperació d’una hiperlordosi lumbar, és important enfortir la musculatura de la zona. Alguns dels exercicis que millor rendiment poden donar-nos són els següents:

 • Abdominals
 • El “Superman”: tombats boca avall, aixequem els braços i les cames del terra.
 • Esquats
 • “Lagartija inversa”: asseguts i amb l’esquena a 45 graus, ens aixequem sostenint el pes amb mans i talons.

Si pateixes hiperlordosi lumbar i vols una recuperació completa, contacta amb nosaltres i els fisioterapeutes de Fisiob t’ajudarem a corregir la teva postura, enfortir els músculs i superar el dolor.

About the Author: Sheila Fernández

Fisioterapeuta especialitzada en l’aparell locomotor, diagnòstic i tractament de lesions músculo-esquelètiques.Tractament de drenatge limfàtic manual (limfedema, lipedema, problemes de circulació, retenció de líquids, edemes, etc.)Formada en Schroth (deformitats de la columna, escoliosi, etc.).Ajuda a corregir i millorar patrons posturals.