COM TRACTAR L’ESQUINÇAMENT MUSCULAR

Sents un dolor intens en un múscul després d’haver fet un esforç o realitzat un entrenament? T’ha sortit un hematoma i tens inflor en un múscul del teu cos? Si és així, és molt probable que pateixis una lesió per esquinçament muscular.

QUÈ ÉS L’ESQUINÇAMENT MUSCULAR?

L’esquinçament muscular és una lesió produïda pel trencament parcial o total de les fibres musculars. Encara que aquesta lesió pot afectar qualsevol múscul del cos, és més freqüent que ocorri en els músculs de les cames, els braços, l’abdomen i l’esquena.

CAUSES DE L’ESQUINÇAMENT MUSCULAR

L’esquinçament muscular pot ser causat per una varietat de factors. A continuació, te n’anomenem alguns d’ells:

 • Sobrecàrrega muscular: a causa d’un esforç repetitiu o excessiu.
 • Lesions traumàtiques: a causa d’una caiguda o un cop directe al múscul.
 • Falta d’escalfament adequat: realitzar un escalfament abans de practicar exercici ajuda a preparar els músculs per a l’activitat física i redueix el risc de lesions, incloent-hi l’esquinçament muscular.
 • Mala tècnica d’entrenament: posar en pràctica una tècnica d’entrenament incorrecta pot augmentar el risc de lesions musculars.
 • Edat: amb el pas dels anys els músculs van perdent flexibilitat i resistència, augmentant així el risc de patir lesions musculars.

SÍMPTOMES DE L’ESQUINÇAMENT MUSCULAR

Els símptomes d’un esquinçament muscular poden variar segons la gravetat de la lesió. Existeixen tres tipus d’esquinçament muscular:

 • Esquinçament muscular de grau 1: lesió lleu en la qual es produeix un trencament parcial de les fibres musculars. Els símptomes inclouen dolor lleu, inflor i una lleugera limitació del moviment del múscul afectat.
 • Esquinçament muscular de grau 2: lesió moderada en la qual es produeix un trencament parcial significatiu de les fibres musculars. Els símptomes inclouen dolor intens, inflor, hematomes i una limitació significativa del moviment del múscul afectat.
 • Esquinçament muscular de grau 3: lesió greu en la qual es produeix un trencament complet del múscul. Els símptomes inclouen dolor intens, inflor, hematomes i una pèrdua completa del moviment del múscul afectat. En aquest cas, a vegades és necessari un tractament quirúrgic per a reparar la lesió.
Síntomas Desgarro Muscular

ESQUINÇAMENT MUSCULAR PER ZONES

L’esquinçament muscular pot aparèixer en qualsevol múscul de qualsevol part del cos. No obstant això, existeixen unes certes zones on la lesió és més freqüent:

 • Cames: És una lesió comuna en els músculs del panxell, i especialment en el múscul gastrocnemi (bessons), en esports que realitzen salts i canvis de direcció.
 • Cuixes: El quàdriceps i els isquiotibials són propensos a patir esquinçaments musculars en esports que impliquen córrer, saltar i fer moviments bruscos.
 • Braços: El bíceps i el tríceps solen patir esquinçaments musculars en esports que involucren llançaments i moviments repetitius.
 • Esquena: Les lumbars poden patir esquinçaments musculars a causa d’una mala postura, d’una sobrecàrrega muscular o d’aixecar objectes pesats de manera incorrecta.
 • Abdomen: Els músculs de l’abdomen, com el recte abdominal i els músculs oblics, poden patir esquinçaments musculars en esports amb moviments bruscos, amb canvis de direcció i amb aixecament de pes.

Per a evitar i prevenir l’esquinçament muscular és molt important realitzar un escalfament adequat, utilitzar les tècniques correctes a l’hora de realitzar activitats físiques, així com utilitzar un equip de protecció i mantenir una bona postura.

ESQUINÇAMENT MUSCULAR A LES COSTELLES

Encara que l’esquinçament muscular a les costelles és una lesió poc comuna, aquesta pot ocórrer a causa d’una sobrecàrrega muscular, un traumatisme directe en la zona o un moviment brusc:

 • Símptomes de l’esquinçament muscular a les costelles: dolor intens en la zona afectada, inflor, sensació d’opressió o dificultat per a respirar, sensació de dolor en tocar la zona lesionada o al fer moviments que involucrin els músculs intercostals.
 • Tractament per a l’esquinçament muscular a les costelles: repòs, aplicació de gel a la zona afectada, analgèsics per a controlar el dolor i fisioteràpia per a recuperar la mobilitat i la força muscular.

ESQUINÇAMENT MUSCULAR AL PIT

L’esquinçament muscular al pit també és una lesió poc comuna que pot ocórrer per una sobrecàrrega muscular, un traumatisme directe en la zona o un moviment brusc:

 • Símptomes de l’esquinçament muscular al pit: dolor intens a la zona afectada (el qual pot empitjorar amb la tos o esternuts), inflor, sensibilitat al tacte, dificultat per a respirar profundament i una limitació en la mobilitat del braç del costat afectat.
 • Tractament per a l’esquinçament muscular al pit: repòs, aplicació de gel en la zona afectada, analgèsics per a controlar el dolor i fisioteràpia per a recuperar la mobilitat i la força muscular.

ESQUINÇAMENT MUSCULAR AL BESSÓ

L’esquinçament muscular al bessó és una lesió comuna en persones que practiquen esports com el bàsquet, el futbol o el tenis:

 • Símptomes de l’esquinçament muscular al bessó: dolor intens en la zona afectada, inflor, hematoma, sensibilitat al tacte i dificultat per a caminar o donar suport al pes del cos amb la cama afectada.
 • Tractament per a l’esquinçament muscular al bessó: repòs, aplicació de gel en la zona afectada, compressió i elevació de la cama, l’ús de crosses per a evitar donar suport al pes del cos amb la cama afectada i fisioteràpia per a recuperar la mobilitat i la força muscular.

ESQUINÇAMENT MUSCULAR A L’ABDOMEN

L’esquinçament muscular a l’abdomen pot ocórrer en qualsevol múscul de la zona abdominal, tant amb la pràctica d’esports que involucren moviments bruscos, girs o aixecament de pes, com en la nostra vida quotidiana en aixecar un objecte pesat de manera incorrecta:

 • Símptomes d’un esquinçament muscular a l’abdomen: dolor intens a la zona afectada, inflor, hematoma, sensibilitat al tacte i dificultat per a realitzar moviments i activitats que involucrin els músculs abdominals. En casos greus, també pot causar dificultat per a respirar o dolor en tossir i/o esternudar.
 • Tractament per a un esquinçament muscular a l’abdomen: repòs, aplicació de gel en la zona afectada, compressió i elevació de la zona abdominal, i fisioteràpia per a recuperar la mobilitat i la força muscular.

ESQUINÇAMENT MUSCULAR ALS BRAÇOS

L’esquinçament muscular als braços és una lesió comuna en esports com l’aixecament de pesos, el llançament de pilotes i els esports de raqueta:

 • Símptomes d’un esquinçament muscular als braços: dolor agut en l’àrea afectada, inflor, feblesa muscular, hematomes i dificultat per a moure el braç afectat.
 • Tractament per a un esquinçament muscular als braços: repòs, aplicació de gel a la zona afectada, compressió i elevació del braç, i fisioteràpia per a recuperar la mobilitat i la força muscular.

TRACTAMENT DE L’ESQUINÇAMENT MUSCULAR

El tractament de l’esquinçament muscular sempre varia en funció de la gravetat de la lesió i de la zona afectada.

Quan PATIM aquesta lesió, és molt important buscar atenció mèdica per part d’un especialista per a realitzar un diagnòstic exhaustiu i determinar el tractament adequat i, així, evitar complicacions i accelerar la recuperació. A més a més, si la lesió és a les zones del pit o de les costelles, aquesta podria acabar afectant la respiració, i fins i tot, impedir la nostra capacitat de realitzar algunes activitats quotidianes.

En termes generals, el tractament de l’esquinçament muscular inclou repòs, aplicació de gel, fisioteràpia, medicaments per al dolor i, en casos greus, cirurgia.

A Fisiob disposem d’un equip d’especialistes en fisioteràpia i osteopatia que diagnosticaran i dissenyaran un tractament i un pla de recuperació personalitzat per a corregir l’esquinçament muscular.

About the Author: Alexandra Sorobetea

Fisioterapeuta especialitzada en les disfuncions del sistema neuromusculoesquelètic. Combina la teràpia manual amb l’exercici terapèutic controlat com a primera via d’abordatge per al tractament de lesions però també per a la prevenció, millorant el dolor i la funcionalitat de cada persona. Formada en escola de l’esquena, fa classes de pilates terapèutic en sòl, pilates durant l’embaràs i hipopressius, en grups reduïts o de manera individualitzada.