QUÈ SÓN LES AGULLETES

Les agulletes és el terme col·loquial per l’anomenat dolor muscular d’origen retardat. DOMS en anglès. Les agulletes són el dolor als músculs després de fer una activitat física amb una exigència superior a l’habitual.

Les agulletes es poden identificar a través de diversos símptomes:

  • Dolor muscular: apareix en un múscul que ha estat exposat a una càrrega a l’habitual. El dolor acostuma a aparèixer en les primeres 24-72 hores i pot ser molt intens, tot i que sol desaparèixer al cap d’una setmana.
  • Disminució del rang de moviment i sensació de rigidesa.
  • Inflor
  • Espasmes: solen aparèixer en els casos d’agulletes més intenses.
  • Hipersensibilitat
Quitar Agujetas

COM TREURE LES AGULLETES

Si et preguntes com treure les agulletes, la nostra millor recomanació sempre serà evitar-les. Per això, recomanem començar a entrenar de forma progressiva, evitant sobrecarregar els músculs al principi. També serà molt important fer estiraments, descansar correctament, seguir una dieta adequada i, si fa falta, visitar un especialista com un fisioterapeuta per fer una descàrrega muscular.

Tot i que això pot ser molt fàcil de dir, les agulletes poden aparèixer, tot i que ens sembli que estem tenint cura de tots els detalls.

La millor forma de treure les agulletes serà seguir fent esport, tot i que reduint la intensitat i durada durant els primers dies. Quan les agulletes siguin inhabilitants, el millor serà fer repòs durant 2 o 3 dies.

També recomanem fer estiraments suaus per reduir el dolor i, en casos extrems, visitar un fisioterapeuta.

El que hem de tenir clar és que no podrem treure’ns les agulletes en 5 minuts. Haurem de tenir paciència i respectar els temps de recuperació necessaris per tornar a fer exercici sense problemes.

QUÈ PRENDRE PER LES AGULLETES

A part d’una bona rutina i planificació d’entrenament, hi ha altres elements que poden ajudar-nos a reduir el dolor causat per les agulletes. Alguns d’aquests remeis són:

  • Aplicar contrastos de fred i calor a la zona adolorida, ajudant a la recuperació muscular.
  • Una bona alimentació, amb batuts de fruites i/o infusions, que contenen propietats antiinflamatòries.
  • Cremes antiinflamatòries per fer-nos un massatge suau a la zona afectada.

ÉS BO ENTRENAR AMB AGULLETES?

És molt important tenir en compte la recuperació en el nostre pla d’entrenament. Tot i que ens sentim bé, sempre és recomanable tenir dies de descans per ajudar els nostres músculs a recuperar el treball realitzat en les sessions més dures. La falta de recuperació o excés de càrrega ens pot provocar agulletes, amb totes les molèsties que hem vist anteriorment.

No obstant, això no significa que no podem seguir entrenant. Això sí, haurem de buscar activitats complementàries a la nostra activitat principal. Per exemple, si sortim a córrer i sentim que tenim agulletes, podem fer exercici en bici o al gimnàs, treballant músculs complementaris i amb menys càrrega de l’habitual. D’aquesta manera, ens sentirem bé a l’haver entrenat, però no estarem sobrecarregant els nostres músculs.

Si vols saber si és bo fer exercici amb agulletes, evitar tenir-ne o una òptima recuperació, recomanem que visitis un fisioterapeuta o especialista de l’esport. Ells et donaran les millors recomanacions i t’ajudaran amb el teu entrenament.

Fisio Agujetas

About the Author: Alexandra Sorobetea

Fisioterapeuta especialitzada en les disfuncions del sistema neuromusculoesquelètic. Combina la teràpia manual amb l’exercici terapèutic controlat com a primera via d’abordatge per al tractament de lesions però també per a la prevenció, millorant el dolor i la funcionalitat de cada persona. Formada en escola de l’esquena, fa classes de pilates terapèutic en sòl, pilates durant l’embaràs i hipopressius, en grups reduïts o de manera individualitzada.