QUÈ ÉS LA DISTENSIÓ MUSCULAR? SÍMPTOMES I TRACTAMENT

La distensió muscular és una lesió molt comuna, però realment sabem reconèixer quins són els seus símptomes i en què es diferencia respecte a altres lesions? En aquest article t’expliquem què és la distensió muscular i et detallarem com és el tractament que implementem al nostre centre de fisioteràpia.

QUÈ ÉS LA DISTENSIÓ MUSCULAR?

La distensió muscular és una lesió freqüent que afecta persones de totes les edats i nivells d’activitat física. També coneguda com a estirament o esquinç muscular, la distensió muscular es produeix quan les fibres musculars s’estiren més enllà del seu límit elàstic, fet que pot causar dolor, inflamació i limitació del moviment.

Per promoure una recuperació òptima del pacient que pateix una distensió muscular, és fonamental comprendre quins són els símptomes i estudiar bé cada cas per aplicar un tractament de fisioteràpia personalitzat.

DISTENSIÓ MUSCULAR: SÍMPTOMES

Els símptomes d’una distensió muscular poden variar en intensitat i localització depenent de la gravetat de la lesió:

  • Dolor: El dolor és el símptoma més evident i pot variar des d’una molèstia lleu fins a un dolor agut i intens. Sovint, el dolor es localitza a l’àrea afectada i pot augmentar amb l’activitat física.
  • Inflamació: La distensió muscular sol anar acompanyada d’inflamació a l’àrea lesionada. La inflamació pot ser deguda a l’acumulació de líquid i cèl·lules inflamatòries com a part del procés de curació
  • Espasmes musculars: Els músculs afectats poden experimentar espasmes o contraccions involuntàries que poden ser dolorosos i dificultar encara més el moviment.
  • Debilitat muscular: aquest tipus de lesió pot debilitar temporalment el múscul afectat, fet que pot derivar en dificultats per realitzar activitats diàries o esportives

La gravetat de la distensió muscular es classifica en tres graus:

  • Grau I: lesió lleu amb estirament d’algunes fibres musculars.
  • Grau II: lesió moderada amb estirament i ruptura parcial de les fibres musculars.
  • Grau III: ruptura completa del múscul.
Causas Distensión Muscular

DISTENSIÓ MUSCULAR: TRACTAMENT

És important tenir en compte que cada cas de distensió muscular és únic i requereix una aproximació i tractament personalitzats. Per això, a FisioB no ens prenem a la lleugera cap tipus de lesió. Trobar el tractament adequat és essencial per aconseguir una recuperació ràpida i completa. Tots els nostres pacients són atesos per un fisioterapeuta per avaluar la gravetat de la lesió, els símptomes i les necessitats per dissenyar un pla a mida.

A continuació, t’expliquem algunes de les estratègies més utilitzades en fisioteràpia i fisioteràpia esportiva per a la distensió muscular:

  • Repòs i protecció: Evitar qualsevol activitat o moviment que pugui empitjorar la lesió i permetre que el múscul descansi i es recuperi és crucial durant les primeres etapes de curació. També podem aplicar gel i fer compressió per ajudar a reduir la inflamació i alleujar el dolor.
  • Estiraments i exercicis: quan deixem enrere la fase aguda, es pot iniciar la pràctica d’exercicis suaus i estiraments específics per enfortir i flexibilitzar el múscul lesionat.
  • Teràpia manual: es poden utilitzar tècniques com el massatge terapèutic, l’alliberació miofascial i mobilitzacions articulars per ajudar a reduir la tensió muscular, millorar la circulació i accelerar la recuperació.
  • Indiba: aplicar teràpia amb Indiba ajuda a reduir el dolor i la inflamació i accelera la regeneració del teixit muscular.
  • Rehabilitació: a mesura que el múscul es va recuperant, és aconsellable iniciar un procés de rehabilitació progressiva que inclogui exercicis d’enfortiment, entrenament de la resistència i exercicis funcionals per contribuir a restaurar la força, la coordinació i la funció normal del múscul afectat.
Tratamiento Distensión Muscular

DIFERÈNCIES ENTRE DISTENSIÓ MUSCULAR, RUPTURA I CONTRACTURA

Encara que els termes “distensió muscular”, “ruptura muscular” i “contractura muscular” s’utilitzen sovint indistintament, hi ha diferències importants entre ells:

DISTENSIÓ MUSCULAR:

  • Como es produeix: una distensió muscular ocorre quan les fibres musculars s’estiren més enllà de la seva capacitat normal, però no es trenquen completament.
  • Símptomes: dolor, inflamació i potser espasmes musculars.
  • Tractament: pot incloure repòs, aplicació de gel, compressió, estiraments suaus, Indiba, exercicis d’enfortiment i rehabilitació progressiva.

RUPTURA MUSCULAR

  • Com es produeix: una ruptura muscular es produeix quan les fibres musculars es trenquen parcialment o completament. Pot ser el resultat d’una força o impacte significatiu en el múscul o d’una distensió muscular no tractada adequadament.
  • Símptomes: dolor agut i sobtat, debilitat muscular, inflamació i possible aparició d’hematomes.
  • Tractament: pot variar, des de repòs i aplicació de gel fins a intervencions quirúrgiques en casos greus.

CONTRACTURA MUSCULAR

  • Com es produeix: una contractura muscular es produeix quan els músculs es mantenen en un estat de tensió constant, sense poder relaxar-se adequadament. Pot ser causada per una activitat muscular excessiva, males postures, estrès o falta de condició física.
  • Símptomes: rigidesa, dolor localitzat, punxades o sensació de nusos musculars.
  • Tractament: estiraments, massatge, relaxació muscular i treball de consciència postural.

Per poder tractar correctament i eficaçment a un pacient és realment important diferenciar entre aquestes tres tipologies de lesió per realitzar un diagnòstic precís i precís, i iniciar un procés de tractament adequat i el més personalitzat possible.

La fisioteràpia juga un paper fonamental en el tractament de la distensió muscular proporcionant tècniques i enfocaments terapèutics efectius per alleujar el dolor, reduir la inflamació i promoure una recuperació òptima. Si experimentes símptomes de distensió muscular, no dubtis a contactar amb el teu centre de fisioteràpia. Sempre que ho necessitis, a FisioB estarem encantats d’atendre’t i ajudar-te.

About the Author: Alexandra Sorobetea

Fisioterapeuta especialitzada en les disfuncions del sistema neuromusculoesquelètic. Combina la teràpia manual amb l’exercici terapèutic controlat com a primera via d’abordatge per al tractament de lesions però també per a la prevenció, millorant el dolor i la funcionalitat de cada persona. Formada en escola de l’esquena, fa classes de pilates terapèutic en sòl, pilates durant l’embaràs i hipopressius, en grups reduïts o de manera individualitzada.