QUÈ ÉS LA DISTENSIÓ MUSCULAR? SÍMPTOMES I TRACTAMENT

La distensió muscular és una lesió molt comuna, però realment sabem reconèixer quins són els seus símptomes i en què es diferencia respecte a altres lesions? En aquest article t’expliquem què és la distensió muscular i et detallarem com és el tractament que implementem al nostre centre de fisioteràpia.

QUÈ ÉS LA DISTENSIÓ MUSCULAR?

La distensió muscular és una lesió freqüent que afecta a persones de totes les edats i nivells d’activitat física. També coneguda com a estirament o esquinç muscular, la distensió muscular es produeix quan les fibres musculars s’estiren més enllà del seu límit elàstic, fet que pot causar dolor, inflamació i limitació del moviment.

Per promoure una recuperació òptima del pacient que pateix una distensió muscular, és fonamental comprendre quins són els símptomes i estudiar bé cada cas per aplicar un tractament de fisioteràpia personalitzat.

DISTENSIÓ MUSCULAR: SÍMPTOMES

Els símptomes d’una distensió muscular poden variar en intensitat i localització depenent de la gravetat de la lesió:

 • Dolor: El dolor és el símptoma més evident i pot variar des d’una molèstia lleu fins a un dolor agut i intens. Sovint, el dolor es localitza a l’àrea afectada i pot augmentar amb l’activitat física.
 • Inflamació: La distensió muscular sol anar acompanyada d’inflamació a l’àrea lesionada. La inflamació pot ser deguda a l’acumulació de líquid i cèl·lules inflamatòries com a part del procés de curació
 • Espasmes musculars: Els músculs afectats poden experimentar espasmes o contraccions involuntàries que poden ser dolorosos i dificultar encara més el moviment.
 • Debilitat muscular: aquest tipus de lesió pot debilitar temporalment el múscul afectat, fet que pot derivar en dificultats per realitzar activitats diàries o esportives

La gravetat de la distensió muscular es classifica en tres graus:

 • Grau I: lesió lleu amb estirament d’algunes fibres musculars.
 • Grau II: lesió moderada amb estirament i ruptura parcial de les fibres musculars.
 • Grau III: ruptura completa del múscul.
Causas Distensión Muscular

DISTENSIÓ MUSCULAR: TRACTAMENT

És important tenir en compte que cada cas de distensió muscular és únic i requereix una aproximació i tractament personalitzats. Per això, a FisioB no ens prenem a la lleugera cap tipus de lesió. Trobar el tractament adequat és essencial per aconseguir una recuperació ràpida i completa. Tots els nostres pacients són atesos per un fisioterapeuta per avaluar la gravetat de la lesió, els símptomes i les necessitats per dissenyar un pla a mida.

A continuació, t’expliquem algunes de les estratègies més utilitzades en fisioteràpia i fisioteràpia esportiva per a la distensió muscular:

 • Repòs i protecció: Evitar qualsevol activitat o moviment que pugui empitjorar la lesió i permetre que el múscul descansi i es recuperi és crucial durant les primeres etapes de curació. També podem aplicar gel i fer compressió per ajudar a reduir la inflamació i alleujar el dolor.
 • Estiraments i exercicis: quan deixem enrere la fase aguda, es pot iniciar la pràctica d’exercicis suaus i estiraments específics per enfortir i flexibilitzar el múscul lesionat.
 • Teràpia manual: es poden utilitzar tècniques com el massatge terapèutic, la lliberació miofascial i mobil·litzacions articulars per ajudar a reduir la tensió muscular, millorar la circulació i accelerar la recuperació.
 • Indiba: aplicar teràpia amb Indiba ajuda a reduir el dolor i la inflamació i accelera la regeneració del teixit muscular.
 • Rehabilitació: a mesura que el múscul es va recuperant, és aconsellable iniciar un procés de rehabilitació progressiva que inclogui exercicis d’enfortiment, entrenament de la resistència i exercicis funcionals per contribuir a restaurar la força, la coordinació i la funció normal del múscul afectat.
Tratamiento Distensión Muscular

DIFERÈNCIES ENTRE DISTENSIÓ MUSCULAR, RUPTURA I CONTRACTURA

Encara que els termes “distensió muscular”, “ruptura muscular” i “contractura muscular” s’utilitzen sovint indistintament, hi ha diferències importants entre ells:

DISTENSIÓ MUSCULAR:

 • Como es produeix: una distensió muscular ocorre quan les fibres musculars s’estiren més enllà de la seva capacitat normal, però no es trenquen completament.
 • Símptomes: dolor, inflamació i potser espasmes musculars.
 • Tractament: pot incloure repòs, aplicació de gel, compressió, estiraments suaus, Indiba, exercicis d’enfortiment i rehabilitació progressiva.

RUPTURA MUSCULAR

 • Com es produeix: una ruptura muscular es produeix quan les fibres musculars es trenquen parcialment o completament. Pot ser el resultat d’una força o impacte significatiu en el múscul o d’una distensió muscular no tractada adequadament.
 • Símptomes: dolor agut i sobtat, debilitat muscular, inflamació i possible aparició d’hematomes.
 • Tractament: pot variar, des de repòs i aplicació de gel fins a intervencions quirúrgiques en casos greus.

CONTRACTURA MUSCULAR

 • Com es produeix: una contractura muscular es produeix quan els músculs es mantenen en un estat de tensió constant, sense poder relaxar-se adequadament. Pot ser causada per una activitat muscular excessiva, males postures, estrès o falta de condició física.
 • Símptomes: rigidesa, dolor localitzat, punxades o sensació de nusos musculars.
 • Tractament: estiraments, massatge, relaxació muscular i treball de consciència postural.

Per poder tractar correctament i eficaçment a un pacient és realment important diferenciar entre aquestes tres tipologies de lesió per realitzar un diagnòstic precís i precís, i iniciar un procés de tractament adequat i el més personalitzat possible.

La fisioteràpia juga un paper fonamental en el tractament de la distensió muscular proporcionant tècniques i enfocaments terapèutics efectius per alleujar el dolor, reduir la inflamació i promoure una recuperació òptima. Si experimentes símptomes de distensió muscular, no dubtis en contactar amb el teu centre de fisioteràpia. Sempre que ho necessitis, a FisioB estarem encantats d’atendre’t i ajudar-te.

About the Author: Alexandra Sorobetea

Fisioterapeuta especialitzada en les disfuncions del sistema neuromusculoesquelètic. Combina la teràpia manual amb l’exercici terapèutic controlat com a primera via d’abordatge per al tractament de lesions però també per a la prevenció, millorant el dolor i la funcionalitat de cada persona. Formada en escola de l’esquena, fa classes de pilates terapèutic en sòl, pilates durant l’embaràs i hipopressius, en grups reduïts o de manera individualitzada.