TRENCAMENT FIBRIL·LAR: QUÈ ÉS?

Un trencament fibril·lar és una lesió molt freqüent en la pràctica de la majoria d’esports, tot i que també el poden patir persones sedentàries que fan un esforç brusc al qual no estan acostumades.

El trencament fibril·lar té un temps de recuperació molt variant segons la seva gravetat, tot i que no acostuma a baixar dels 8-10 dies. Sí que pot arribar a ser bastant més llarg (més de 3 setmanes) en casos molt severs o de difícil recuperació.

Tot i que pot ser una lesió dolorosa, normalment es pot caminar amb un trencament de fibres a la cama. En els casos on el trencament és més greu, pot ser que el pacient coixegi o que necessiti l’ajuda de crosses o algun altre accessori.

CAUSES DEL TRENCAMENT FIBRIL·LAR

Qualsevol persona pot patir un trencament fibril·lar, però hi ha alguns factors de risc que hem de tenir en compte. El més habitual i més important a tenir en compte és la falta d’un escalfament adequat abans de fer exercici.

No obstant, hi ha altres factors que poden potenciar el risc de patir un trencament fibril·lar. Són els següents:

  • Falta d’hidratació o mala nutrició
  • Mala circulació de la sang, provocant que arribi menys oxigen al múscul
  • Malalties metabòliques, com la diabetis
  • El sedentarisme, que provoca debilitat muscular

Alguns dels exemples més comuns dels trencaments fibril·lars són els següents:

Trencament fibril·lar: bessó

Pot passar en una gran multitud de casos, com ara córrer, xutar una pilota o saltar. És una lesió bastant habitual en esports com el futbol o el bàsquet.

Trencament fibril·lar: quàdriceps

La causa més habitual de patir un trencament fibril·lar al quàdriceps és a causa de traumatismes o cops rebuts (el clàssic cop de genoll) o de sobreentrenament del múscul.

Trencament fibril·lar: isquiotibials

És una de les lesions més habituals en l’àmbit esportiu, especialment en esports com el futbol o l’atletisme. Passa normalment per falta de condicionament i estirament per part de l’esportista, tot i que també pot ser per sobrecàrrega.

TRACTAMENT D’UN TRENCAMENT FIBRIL·LAR

Si has patit un trencament fibril·lar, recomanem visitar un especialista perquè pugui detallar l’abast de la lesió i preparar un programa de recuperació adequat.

Algunes de les recomanacions més habituals per als primers dies postlesió són el repòs, l’aplicació de fred i la compressió o kinesiotape per a afavorir el drenatge muscular. L’electroestimulació és una altra tècnica molt usada en el tractament de trencaments de fibres.

Quan ja hem fet aquest tractament durant uns dies o setmanes i veiem que la recuperació evoluciona favorablement, entrarem en una fase mobilitat suau, on podrem realitzar exercicis de poca càrrega per ajudar a drenar la inflamació i promoure la cicatrització sense cap risc de recaiguda. Aquests exercicis poden ser la bicicleta, la natació, l’el·líptica, etc.

Si superem aquest últim pas sense dolor, passarem a fer un treball de musculació específic per a recuperar la lesió i la força perduda durant la recuperació. Alhora, també treballarem per a prevenir futures lesions a la mateixa zona del cos. Amb el pas del temps, si l’evolució és bona, anirem incrementant les càrregues de treball per a arribar al punt anterior de la lesió amb totes les garanties.

Trencament fibril·lar de grau 1: Temps de baixa

En trencaments fibril·lars de grau 1, estimem un temps de baixa aproximat d’1 a 2 setmanes, segons el pacient, el tipus de lesió i la seva capacitat de recuperació.

Trencament fibril·lar de grau 2: Temps de baixa

En trencaments fibril·lars de grau 2, preveiem un temps de baixa que pot anar de 3 setmanes a un mes sencer. En aquest cas, la lesió és més greu i necessita més temps de recuperació.

Trencament fibril·lar de grau 3: Temps de baixa

En els trencaments fibril·lars de grau 3, els més greus, podem arribar a períodes de recuperació de fins a 2 mesos. Aquestes lesions impliquen un trencament complet del múscul, fet que implica un temps de recuperació molt més llarg.

Si has patit un trencament fibril·lar o tens símptomes que t’ho fan pensar, la nostra recomanació és que contactis amb un professional perquè et pugui fer una exploració detallada i un pla de recuperació específic per a tu. D’aquesta manera, aconseguiràs una tornada a la normalitat eficient i segura.

About the Author: Alexandra Sorobetea

Fisioterapeuta especialitzada en les disfuncions del sistema neuromusculoesquelètic. Combina la teràpia manual amb l’exercici terapèutic controlat com a primera via d’abordatge per al tractament de lesions però també per a la prevenció, millorant el dolor i la funcionalitat de cada persona. Formada en escola de l’esquena, fa classes de pilates terapèutic en sòl, pilates durant l’embaràs i hipopressius, en grups reduïts o de manera individualitzada.