COM TRACTAR EL VERTIGEN AMB FISIOTERÀPIA
Alguna vegada has patit un episodi de vertigen? Sabies que és possible tractar el vertigen amb fisioteràpia? En aquest article t’explicarem què és el vertigen, les seves causes i símptomes, i com és el tractament que apliquem en la fisioteràpia.
QUÈ ÉS EL VERTIGEN?
El vertigen és un trastorn que produeix una sensació de desequilibri i inestabilitat que pot anar acompanyada de mareig i/o la pèrdua d’audició. En la majoria dels casos, aquest símptoma es relaciona amb una alteració del sistema vestibular, encarregat de coordinar i mantenir l’equilibri.
El vertigen pot afectar a qualsevol i aparèixer de forma momentània i passatgera o quedar-se i evolucionar de forma crònica. Aquest trastorn pot donar-se tant de forma aïllada, com dins del quadre clínic d’alguna patologia prèvia.
VERTIGEN: CAUSES
Existeixen diverses causes que poden provocar un episodi de vertigen, com infeccions víriques en l’oïda interna; la malaltia de Ménière; una regulació anormal de la pressió arterial; efectes secundaris causats per algun fàrmac; un trastorn neurològic; entre d’altres. Tanmateix, les causes més freqüents solen anar associades a problemes cervicals o de l’oïda interna.
A continuació, presentem els tipus de vertigen més comuns:
VERTIGEN CENTRAL
Parlem de vertigen central quan l’origen és al cervell. En aquest cas, els símptomes es produeixen a causa d’una alteració dels mecanismes neurològics del mateix sistema vestibular (malalties vasculars, esclerosis múltiple…).
VERTIGEN POSICIONAL PAROXISMAL BENIGNE
Parlem de vertigen perifèric quan l’origen és a l’oïda externa. Aquesta tipologia és la causa més comuna i apareix a causa del desplaçament del líquid que hi ha al canal auditiu. Es tracta d’una afectació al laberint de l’oïda interna i del nervi vestibular, encarregat de transmetre informació sobre l’equilibri al cervell des de l’oïda interna.
VERTIGEN CERVICAL
Parlem de vertigen cervical quan l’origen és a les cervicals. Aquest sol ser causat per problemes a les vèrtebres o a la musculatura cervical que repercuteixen a la funció del nervi vestibular. Les més freqüents es deuen a contractures musculars, a la falta de mobilitat cervical o a problemes en l’articulació temporo-mandibular (ATM).
VERTIGEN PER ESTRÈS
Estar sotmès a situacions constants que produeixen estrès o ansietat també poden desencadenar episodis de vertigen.
VERTIGEN: SÍMPTOMES
QUINS SÍMPTOMES TÉ EL VERTIGEN?
La sensació de desequilibri i inestabilitat que produeix el vertigen pot arribar a incapacitar el moviment de la persona que el pateix, i inclús pot anar acompanyada de marejos i desmais, o de la pèrdua d’audició o de l’enfocament ocular. Els símptomes poden durar uns minuts o perdurar durant hores i dies.
COM DIFERENCIAR EL VERTIGEN DEL MAREIG?
Vertigen símptomes: A diferència del mareig, el vertigen és una sensació falsa de pèrdua d’estabilitat en la qual el nostre cervell percep que el món gira a gran velocitat al nostre voltant. Tanmateix, el mareig sí que és una pèrdua d’estabilitat i d’equilibri. Ambdós poden arribar a causar nàusees o desmais.
COM SABER SI EL VERTIGEN ÉS DE L’OÏDA?
El vertigen causat per un problema en l’oïda interna s’anomena vertigen posicional paroxismal benigne (VPPB). Aquest se sol manifestar quan el o la pacient es tomba de costat, quan mou el cap bruscament o si s’ajup. Quan els episodis de vertigen passen sovint o de forma constant, el seu origen sol ser diferent.
VERTIGEN: TRACTAMENT
Per iniciar un tractament del vertigen és essencial diagnosticar primer la causa que el produeix. Un cop trobada, el tractament sol contemplar descans, exercicis de fisioteràpia vestibular i/o medicament que redueixen els símptomes sensorials.
A Fisiob dissenyem programes de fisioteràpia i osteopatia personalitzats amb exercicis manuals que ajuden a alleugerir i reduir els símptomes ocasionats pel vertigen.
QUÈ ÉS LA FISIOTERÀPIA VESTIBULAR?
La fisioteràpia vestibular és una reeducació vestibular que es fa mitjançant tècniques i exercicis manuals que treballen i corregeixen la postura i l’equilibri del pacient, amb l’objectiu de fer desaparèixer alguns símptomes del vertigen, com la sensació de desequilibri i la inestabilitat.
QUÈ ÉS BO PER AL VERTIGEN?
Per una banda, la prevenció dels símptomes, portant una vida i una dieta saludable, evitant l’estrès o l’ansietat, així com possibles postures extremes i moviments ràpids i bruscos amb el cap. I, per altra banda, fer exercicis de fisioteràpia vestibular per tractar els símptomes causats pel vertigen. També, un cop rehabilitat l’equilibri, és altament recomanable continuar fent exercicis de manteniment que previnguin un altre episodi.
ALIMENTS NO RECOMANATS EN UNA CRISI DE VERTIGEN
Portar una mala alimentació també pot empitjorar els símptomes causats pel vertigen. Existeixen certs aliments que alteren la vesícula biliar i que poden causar fluctuacions de pressió en l’oïda interna:
- Cafè, té o refrescos amb cafeïna
- Aliments amb nivells elevats de sal, sodi, glutamat monosòdic o sucre
- Embotits o menjar processat
- Carn vermella
- Xocolata
- L’abús d’alcohol
A més a més, seguir una dieta amb aliments rics en Vitamina B, sobretot B6, pot prevenir l’aparició de marejos i vertigen: pastanaga, soja, plàtan, alvocat o gingebre.