QUÈ ÉS EL PEU CAVUS I QUINES SÓN LES SEVES CAUSES

Què és el peu cavus?

Es considera peu cavus (també peu excavat, arquejat o buit) a la deformitat del peu que es caracteritza pel seu arc plantar més acusat del normal. En aquest tipus de peu, el pes es concentra en la zona del taló i del metatars (sota dels dits) i no suporta la part mitjana o externa del peu. Aquesta deformació pot ser congènita o en la majoria dels casos adquirida. Aquesta deformació es desenvolupa per l’alteració en la tensió muscular del peu i el panxell.

Quins són els símptomes del peu cavus?

El peu cavus pot presentar diferents símptomes en conseqüència de l’excés de l’arc plantar, tals com:

  • Dolor, sensibilitat o rampes als peus. El peu cavus genera tensió sobre la regió o fascia plantar que se sobrecarrega o produeix dolor.
  • Dolor en la musculatura plantar i dors dels peus. Es produeix una retracció de la musculatura per l’excés de volta plantar, generant microtrencaments de les estructures músculo-lligamentoses.
  • Dolor en cames, genolls, maluc o esquena. Això ve provocat per sobrecarregar la part davantera i posterior del peu en lloc de tenir un pes corporal repartit entre totes les zones.
  • Inestabilitat en peus i turmells o canvis en la forma de caminar. La falta de suport en la zona mitjana i lateral del peu pot causar sensació d’inestabilitat, i per això existeix la possibilitat de sorgir esquinços de turmell o tornar a produir-se si ja s’ha patit un prèviament.
  • Dificultats amb les sabates. Tenir el peu cavus pot dificultar trobar sabates en les quals el peu s’adapti correctament i permeti caminar correctament.
  • Hiperqueratosi (callositats o dureses plantars o en els dits). A causa de l’excés de pressió que suporta la zona, poden produir-se dureses plantars i inflamació.

Quines són les causes del peu cavus?

La presentació del peu cavus pot determinar-se per diferents causes. En moltes ocasions, el peu cavus és genètic i en el 80% dels casos es relaciona amb una malaltia neurològica, és a dir, per possibles desequilibris musculars, amb una alta possibilitat que aquesta sigui produïda per una afectació neuromuscular. El més habitual és que el peu cavus es vagi desenvolupant amb el temps. Algunes de les causes més comunes que afecten el sistema neuromusculoesquelètic són les següents:

  • Tensió muscular als músculs del peu i del panxell que va donant forma a aquest peu cavus.
  • Els músculs petits com el peroni llarg o el peroni curt poden veure’s dominats per músculs inversors més forts i això provoca un retropeu invertit.
  • Pot augmentar la flexió plantar als ossos metatarsians a causa dels músculs flexors de l’esquena que es troben dominats pels flexors de la planta del peu.
  • Altres causes com lesions vasculars, lesió del nervi peroni, la consolidació defectuosa de l’astràgal o en el calcani o també possibles fractures tibials.
Pie Cavo Causas

Peu cavus: graus diferents en funció de la deformació

  • Peu cavus posterior o calcani-varo: aquest tipus és el que presenta major inclinació i es troba més en el calcani, per la qual cosa en aquest predomina la caiguda del taló.
  • Peu cavus anterior: és el tipus més freqüent. Els metatarsians presenten un descens més pronunciat afavorit per la deficiència de la musculatura flexora del peu.
  • Peu cavus amb taló neutre: el calcani està molt arquejat a causa de la posició en flexió plantar de l’avantpeu sobre el retropeu.

Com prevenir el peu cavus?

El peu cavus és, en general, una alteració genètica, per la qual cosa és complicat prevenir la seva aparició. Els estiraments i l’ús de plantilles ortopèdiques poden ajudar a disminuir els símptomes i alleujar les tensions musculars. Des de FisioB t’oferim alguns consells que et serviran per alleujar les molèsties si les causes són congènites, com exercicis de mobilitat en músculs del peu i panxell, estiraments pautats, automassatge del peu amb pilota i automassatge manual en la fàscia plantar. També, usar calçat còmode o plantilles i caminar descalç per superfícies com la sorra de la platja o l’herba del jardí, sigui natural o artificial.

Peu cavus: tractament

No existeix un tractament definit per eliminar el peu cavus, però sí per corregir la postura del peu i evitar el seu continu desenvolupament. Abans de decidir quin tractament serà el més correcte per a cada pacient, caldrà realitzar un estudi en mans d’experts. Un cop fet l’estudi podem trobar els següents tractaments per al peu cavus:

  • Ús de plantilles ortopèdiques per a peu cavus. Aquestes han d’utilitzar-se juntament amb un calçat apropiat perquè el peu no quedi comprimit i provoqui l’efecte contrari. També podem optar per utilitzar un calçat ortopèdic a mida, cosa que permetrà un major confort i cura dels peus. Les plantilles ortopèdiques ajuden també a millorar i evitar molèsties als turmells, els genolls, el maluc i l’esquena.
  • Exercicis d’estiraments i enfortiment. Aquests exercicis ajudaran a millorar la flexibilitat del peu i reduir la tensió muscular. També permetran enfortir els músculs del peu i això disminuirà la pressió sobre l’arc d’aquest.
  • Cirurgia. Això només es requerirà en casos greus de peu cavús. El tractament amb cirurgia allibera la tensió i redueix la pressió dels tendons en la part inferior del peu col·locant cargols o plaques per aconseguir l’estabilització de l’arc plantar.
  • Altres tractaments que poden ajudar a alleujar les molèsties i que es poden realitzar a casa són l’ús de gel per reduir inflamació, elevació de cames per millorar la circulació i els exercicis d’estirament per enfortir la musculatura.

Quin és el millor calçat per al peu cavus?

Calzado Pie Cavo

Com hem comentat anteriorment, l’ús de plantilles i calçat ortopèdic ajuda a corregir la postura del peu i a evitar possibles molèsties musculars en diferents zones del cos. Les plantilles ideals per al peu cavus són aquelles que són de gel, omplen l’arc plantar i ajuden a l’amortiment del peu. D’altra banda, el millor calçat per al peu cavus és aquell que sigui còmode, permetent la mobilitat dels dits a l’interior, evitant que aquests quedin agarrotats i eviti la pronunciació del peu com és en el cas dels talons. A més, el calçat ha de ser ample i flexible per a una millor mobilitat, evitant possibles fregaments.

En el nostre centre Fisio B trobaràs tractaments de fisioteràpia que ajudaran a alleujar la tensió muscular provocada pel peu cavus.​

About the Author: Paula Cera

Fisioterapeuta i osteòpata especialitzada en disfuncions de la columna vertebral (cervical,dorsal i lumbar) i problemes músculo-esquelètics, disfuncions viscerals (restrenyiment, alteracions digestives…) mals de cap, bruxisme…