QUÈ ÉS LA CONDROPATIA?

La fisioteràpia és un tractament efectiu per a la condropatia, especialment en els casos lleus i moderats. En aquest article t’expliquem com els exercicis d’enfortiment, els estiraments i la teràpia manual poden ajudar a reduir el dolor i la inflamació, millorar la mobilitat i enfortir els músculs al voltant del genoll.

QUÈ ÉS LA CONDROPATIA?

La condropatia rotuliana, també coneguda com a síndrome femoropatel·lar, és una afecció comuna del genoll que es caracteritza per l’erosió i la degeneració del cartílag articular. El cartílag és una estructura suau i flexible que cobreix les extremitats dels ossos i permet que s’ullin suau entre ells durant el moviment. Així doncs, quan el cartílag s’erosiona, els ossos poden fregar-se entre ells, causant dolor i limitant la mobilitat.

A QUI POT AFECTAR LA CONDROPATIA?

Encara que la condropatia pot afectar qualsevol persona, és més comuna en persones grans, esportistes i persones que realitzen activitats físiques d’alta intensitat. A vegades, també pot ser el resultat d’una lesió al genoll, com una fractura o una ruptura del menisc, per exemple.

QUÈ CAUSA LA CONDROPATIA?

La causa exacta de la condropatia és desconeguda, però se sap que pot ser causada per una combinació de diversos factors: biomecànics, traumàtics, genètics i relacionats amb l’estil de vida.

  • Lesions traumàtiques al genoll, com una caiguda o un cop directe.
  • Sobrecàrrega repetitiva al genoll que es produeix en realitzar activitats com córrer, saltar, pujar escales o esports d’alt impacte, i que tractem sovint amb fisioteràpia esportiva, especialment si l’activitat es realitza amb una tècnica inadequada o amb una intensitat massa alta.
  • Certes anomalies en l’anatomia del genoll, com ara la displàsia rotuliana.
  • Una desalineació del genoll, en què la ròtula no es mou adequadament en la gola en el fèmur, pot provocar la condropatia rotuliana.
  • L’artritis reumatoide i l’artrosi poden afectar el cartílag articular del genoll.

També pot desenvolupar-se amb l’edat, ja que el cartílag articular pot erosionar-se de manera natural amb el temps.

QUANTS GRAUS DE CONDROPATIA HI HA?

La condropatia rotuliana es classifica en quatre graus en funció de la gravetat:

  • Grau 1: lleu desgast del cartílag.
  • Graus 2 i 3: desgast més significatiu del cartílag.
  • Grau 4: desgast complet del cartílag i exposició de l’os subjacent.

QUÈ NO FER AMB CONDROPATIA ROTULIANA?

Una de les principals coses que s’han d’evitar amb la condropatia femoropatel·lar són:

  • Activitat física d’alta intensitat: activitats que impliquen salts, giraments i moviments bruscos, les quals poden empitjorar la condropatia i augmentar el dolor i la inflamació.
  • Sobrepès i obesitat: l’augment de pes pot augmentar la càrrega al genoll i empitjorar la condició.
  • Estiraments i exercicis que impliquin la flexió total del genoll: aquests moviments poden exercir una pressió addicional sobre el cartílag danyat. En canvi, l’equip de fisioterapeutes de FisioB sempre aconsella realitzar exercicis que ajudin a enfortir els músculs del genoll i reduir la càrrega a l’articulació, com nedar, anar en bicicleta i fer entrenament de força.

CONDROPATIA ROTULIANA: TRACTAMENT

Condropatia Tratamiento

És important tractar la condropatia tan aviat com sigui possible per evitar que empitjori, especialment per evitar arribar a desenvolupar una condropatia rotuliana de grau 4, un estat greu que pot afectar significativament la qualitat de vida del pacient.

Com és el tractament de la condropatia?

El tractament sempre serà personalitzat i adaptat a les necessitats específiques de cada pacient i dependrà del grau de condropatia i de la gravetat dels símptomes: en casos lleus i moderats de grau 1, 2 i 3, es tracta amb fisioteràpia i exercicis per enfortir els músculs del genoll per ajudar a reduir el dolor i la inflamació i millorar la mobilitat; i en casos més greus, pot ser necessària una cirurgia per reparar o substituir el cartílag danyat.

Exercicis per a la condropatia rotuliana

Un dels tractaments de fisioteràpia més comuns per a la condropatia rotuliana són els exercicis d’enfortiment enfocats als músculs del genoll, incloent el quàdriceps, el gluti major i els músculs isquiotibials. Aquests exercicis poden ajudar a millorar l’estabilitat del genoll i reduir la càrrega a l’articulació.

Un altre tractament de fisioteràpia efectiu són els estiraments. Els estiraments poden ajudar a reduir la tensió en els músculs del genoll i millorar la mobilitat. És important recordar que els estiraments han de ser suaus i no han de provocar dolor, sinó que han de millorar la situació del pacient.

A més d’aquests dos exercicis, la fisioteràpia també pot incloure teràpia manual, una tècnica que es realitza mitjançant la manipulació suau dels teixits tous del genoll i que pot ajudar a reduir el dolor i la inflamació, millorar la mobilitat i promoure la curació.

Al nostre centre Fisiob de Barcelona, realitzem teràpia manual i exercicis de fisioteràpia per a tractar la condropatia rotuliana, així com la condromalàcia rotuliana. Demana hora al nostre centre i estudiarem el teu cas per realitzar un diagnòstic segur i efectiu.

About the Author: Sheila Fernández

Fisioterapeuta especialitzada en l’aparell locomotor, diagnòstic i tractament de lesions músculo-esquelètiques.Tractament de drenatge limfàtic manual (limfedema, lipedema, problemes de circulació, retenció de líquids, edemes, etc.)Formada en Schroth (deformitats de la columna, escoliosi, etc.).Ajuda a corregir i millorar patrons posturals.