PRONACIÓ I SUPINACIÓ

Per molts corredors i esportistes, els termes pronació i supinació poden ser ja coneguts. No obstant, també pot ser que no hagis sentit parlar d’ells. En aquest article, t’explicarem què són i perquè és important saber si un és pronador o supinador.

La pronació i supinació del peu, de forma molt resumida, són els termes usats per definir la nostra petjada, ja que no tots tenim la mateixa: uns trepitgen amb la part interior del peu, altres amb l’exterior i altres tenen una petjada neutra.

Pronación y Supinación

Què és la pronació del peu?

La pronació del peu és la inclinació natural del peu cap a dins. Aquest moviment es produeix a l’articulació subastragalina, just a sota del turmell.

Com en molts altres casos, un excés de pronació pot ocasionar-nos problemes físics i musculars.

Què és la supinació del peu?

La supinació del peu és el moviment contrari a la pronació. Es produeix per un excés de rotació del peu cap a l’exterior. No és tant habitual en corredors com la pronació, però ho solen patir aquells que corren amb les cames més separades del recomanat.

Petjada neutra

Hi ha corredors que no pateixen ni pronació ni supinació. Són els coneguts com a “neutres”. El seu peu trepitja de forma uniforme i el turmell no s’inclina cap a cap dels dos costats, acompanyant el peu al centre.

Com puc saber si soc pronador o supinador?

Hi ha moltes maneres d’analitzar si algú és pronador o supinador. La més recomanable és amb l’ajuda d’un professional, ja sigui un fisioterapeuta o un podòleg.

Ells disposaran de les eines ideals per fer un estudi biomecànic de la petjada, amb el qual podran identificar el tipus de petjada. Per exemple, podem veure un gràfic de calor del contacte dels nostres peus amb el terra, amb els punts de major pressió ressaltats. Aquests estudis són ideals per identificar patologies o problemes que requereixen tractament (plantilles, quiropodología, etc.).

No obstant, hi ha altres maneres de saber si algú és pronador o supinador:

  1. Mentre correm en una cinta, gravar en càmera lenta des de darrere per analitzar com trepitgem.
  2. Analitzar les soles d’unes vambes usades durant un cert temps per veure quines parts tenen major desgast. Aquesta és la manera més fàcil i ràpida de tenir una primera impressió sobre la petjada.

Com triar les vambes ideals sent pronador o supinador?

Un cop tenim el diagnòstic de la nostra petjada, podem buscar les vambes adequades. Per fer-ho, hem de tenir en compte diverses coses:

  • Lògicament, prioritzare unes vambes adequades per la nostra petjada.
  • Drop: el drop és la diferència d’alçada entre la part posterior de la sola i la frontal.
  • Amortiguació
  • Sensacions: tot i que hi ha molts aspectes tècnics a tenir en compte, al final hem d’estar còmodes amb les nostres vambes. Per tant, encara que siguem pronadors o supinadors, haurem d’escollir-ne unes que ens resultin còmodes i segures per quant correm o fem esport.

La petjada ideal

Forçar el cos a canviar postures de forma brusca i ràpida només ens produirà lesions i molèsties i, per tant, haurem de deixar-nos recomanar pels especialistes i seguir el tractament dissenyat per al nostre cas.

Només d’aquesta manera podrem reduir les molèsties i optimitzar al màxim els nostres esforços per treure el màxim rendiment a les competicions.

About the Author: Alexandra Sorobetea

Fisioterapeuta especialitzada en les disfuncions del sistema neuromusculoesquelètic. Combina la teràpia manual amb l’exercici terapèutic controlat com a primera via d’abordatge per al tractament de lesions però també per a la prevenció, millorant el dolor i la funcionalitat de cada persona. Formada en escola de l’esquena, fa classes de pilates terapèutic en sòl, pilates durant l’embaràs i hipopressius, en grups reduïts o de manera individualitzada.