COM PREVENIR I TRACTAR LA BURSITIS SUBACROMIAL?

Si has sentit parlar de la bursitis subacromial i no saps com prevenir-la o com tractar-la, en aquest blog t’expliquem què és, el seu origen, quins tipus de bursitis existeixen, les seves causes i símptomes i com prevenir-la o tractar-la.

Què és la bursitis subacromial?

La bursitis subacromial fa referència a la inflamació de la bursa (bossa) que cobreix els tendons del maniguet rotador en l’espatlla. La bursa és un sac petit revestit de líquid sinovial que s’encarrega de protegir el frec d’os i tendons. Aquesta, conté un mínim de líquid en el seu interior que augmenta quan aquesta bossa s’inflama i es comprimeix disminuint l’espai en la zona subacromial amb una compressió de les estructures generant dolor, falta de força i mobilitat.

Tipus de bursitis

Existeixen diferents tipus de bursitis:

Bursitis subacromial: és la més freqüent i la que més s’inflama. Aquesta es troba cobrint els tendons del maniguet rotador en l’espatlla. Els tendons se situen sota l’acromi, l’os més lateral de l’escàpula. El principal dolor d’aquesta mena de bursitis és quan l’espatlla s’eleva o es trenca. També pot generar dolor sense realitzar moviments.
Bursitis subdeltoidal: es troba en la profunditat del múscul deltoide disminueix la fricció i permet el moviment d’abducció de l’espatlla. Principalment, es produeix pel sobre ús del múscul supraespinós, ja que el tendó passa per sobre de la bursa quan es realitzen moviments de separació del braç durant un llarg període de temps.
Bursitis subcoracoidal: és la inflamació de la bursa que cobreix els tendons del maniguet rotador de l’espatlla per sota de l’acromi. Aquesta, s’encarrega d’evitar la fricció entre el coracobraquial, subescapular i el cap curt dels tendons del bíceps, la qual cosa permet la rotació interna i externa de l’espatlla.
Bursitis subescapular: es troba entre el múscul subescapular i l’escàpula evitant així la fricció entre les estructures i facilitant el moviment de rotació interna.

bursitis subacromial que es

Com es produeix i que causa la bursitis en l’espatlla?

La bursitis subacromial pot produir-se per diferents causes com un sobreesforç, un mal gest, realitzar força amb un gran pes, un gest senzill de manera contínua durant un llarg període de temps o una postura que genera fricció en la bursa, etc. D’altra banda, pot produir-se per una condició genètica com una forma de l’acromi més angulada que genera major frec amb els tendons. També, si els tendons tenen un major gruix, pot augmentar la inflamació del tendó i generar una tendinitis. Altres factors com l’edat, inflamacions cròniques, feblesa muscular i altres alteracions de la producció del col·lagen generen la tendinosi. Una altra causa pot ser la tendinitis càlcica que genera frec, dolor i una inflamació major en l’articulació si aquesta es trenca.

Altres causes associades

La bursitis subacromial pot produir-se per altres causes associades a:

  • Envelliment: amb el pas dels anys, augmenta la probabilitat de desenvolupar bursitis per una sobrecàrrega o trauma.
  • Traumatisme, cop o impacte: aquests poden causar la lesió en la bursa provocant l’inici d’un procés d’inflamació.
  • Alteracions posturals: la pressió mecànica augmenta en la bursa subacromial si l’espai del subacromial s’estreny, produint una inflamació en la bursa.
  • Malalties: l’artritis reumatoide, l’artritis psoriàsica, espondilitis, i infecció poden provocar lesions en la bursa.

Bursitis subacromial: símptomes

El principal dolor de la bursitis subacromial és el dolor d’espatlla. Principalment, el dolor es presenta quan es realitzen moviments d’espatlla aixecant el braç per sobre del cap. Si el tendó arriba a trencar-se pot provocar la immobilització de l’espatlla o limitar el moviment d’aquest. Entre els diferents símptomes que es poden trobar en la síndrome subacromial, sensibilitat, inflor, reducció de l’amplitud de moviment i feblesa en l’espatlla.

El dolor provocat per la bursitis de l’espatlla comença en una lleugera molèstia i va variant en funció del moviment del braç. Els principals símptomes que indiquen una possible lesió en l’espatlla són:

  • Dolor en aixecar el braç.
  • Molèsties durant la nit que interrompen el somni, especialment quan es dona suport al costat de l’espatlla afectada.
  • Restricció de moviment per dolor.
  • Feblesa muscular del braç.
  • Inflor lleugera en l’articulació.

Els símptomes poden ser aguts o desenvolupar-se lentament en un període de temps llarg, persistint de manera crònica. Si es prolonga el dolor, es torna més intens podent irradiar-se al braç, a causa de la inflamació de la bursa.

bursitis subacromial fisio b

Bursitis: tractament

L’espatlla ha de mantenir-se en repòs mantenint el braç en un cabestrell evitant moviments bruscos que requereixin moure el braç per sobre de l’espatlla. Quan el dolor desapareix i es recupera el moviment s’han d’enfortir els músculs del maniguet dels rotadors. Els exercicis per a enfortir els músculs ajuden a recuperar l’equilibri del maniguet dels rotadors i disminueixen el pinçament durant els moviments que impliquen realitzar moviments per sobre del cap. Quan el dolor és intens, el metge pot receptar antiinflamatoris o a vegades injectar corticoesteroides en l’espai que hi ha per sobre de la bursa. En els casos més extrems com el trencament es pot recórrer a realitzar cirurgia extirpant l’excés d’os de l’espatlla, creant un major espai entre els rotadors i evitant així el pinçament en aixecar el braç.

Després del tractament de la bursitis subacromial el pacient haurà de portar un cabestrell durant les 2 o 3 setmanes següents. Generalment, la recuperació és ràpida, ja que en el segon i tercer mes el pacient ja podrà realitzar vida normal. En el cas contrari, si s’ha de realitzar una recuperació del maniguet el procés serà més lent, ja que s’haurà de realitzar el tractament de cinesiteràpia durant dos o tres mesos següents a l’operació i posteriorment realitzar exercicis d’enfortiment muscular durant els 3 i 6 mesos de recuperació.

Com evitar la bursitis subacromial?

Existeixen alguns factors com a moviments monòtons i repetitius als quals hem de parar esment per a intentar realitzar-los de la millor manera possible i en la seva mesura evitar l’aparició de la bursitis subacromial en l’espatlla. No obstant això, hi ha altres factors que sí que poden evitar-se amb major facilitat com per exemple l’estrès persistent o lesions realitzant esport. A continuació et donem alguns consells sobre com evitar l’aparició d’aquesta:

  • Realitzar descansos i pauses actives en el treball.
  • Interrompre sovint moviments repetitius i monòtons.
  • Realitzar exercici físic enfocat a enfortir el múscul de l’espatlla i l’esquena.
  • Evitar tenir l’espatlla immobilitzada en períodes de temps prolongats.
  • Evitar activitats que puguin causar dolor en la zona.
  • No realitzar càrregues amb un sol braç.

En FisioB t’ajudarem a corregir la postura de l’espatlla i aprendràs a realitzar exercicis i tècniques per a prevenir o millorar el dolor que produeix la bursitis.

About the Author: Paula Cera

Fisioterapeuta i osteòpata especialitzada en disfuncions de la columna vertebral (cervical,dorsal i lumbar) i problemes músculo-esquelètics, disfuncions viscerals (restrenyiment, alteracions digestives…) mals de cap, bruxisme…