PEU VAR: QUÈ ÉS I COM TRACTAR-LO?

T’han diagnosticat peu var? Tens dubtes sobre què és i com pots tractar-lo? En aquest article, explorarem els detalls d’aquesta afecció, les causes subjacents, les diferències entre peu var i valg, i com la fisioteràpia et pot ajudar.

QUÈ ÉS UN PEU VAR?

El peu var és una deformitat congènita en què el peu es troba torçat cap a dins en caminar amb relació a la línia mitjana del cos. Aquesta deformitat pot ser lleu o greu i pot afectar un o tots dos peus del pacient.

QUÈ CAUSA EL PEU VAR?

El peu equinovar es produeix quan els ossos, músculs i tendons del peu no es desenvolupen correctament a l’úter, la qual cosa pot fer que el peu estigui torçat i desviat en una posició incorrecta.

Encara que la causa exacta del peu var és desconeguda, se sap que pot ser el resultat d’una sèrie de factors, com una predisposició genètica, una mala posició fetal o una manca de líquid amniòtic durant l’embaràs. No obstant això, hi ha altres afeccions mèdiques com l’espina bífida que també poden augmentar el risc de desenvolupar peu var.

PEU VAR I VALG: DIFERÈNCIES

És important destacar que el peu var i el peu valg són dues deformitats diferents que afecten la posició del peu.

El peu valg és una deformitat en què el peu es desvia cap a fora amb relació a la línia mitjana del cos. A diferència del peu var, que sovint està present des del naixement, el peu valg pot ser adquirit amb el pas del temps a causa de la sobrecàrrega de pes a la part interna del peu o per lesions.

COM ES CORREGEIX EL PEU VAR?

Tratamiento Pie Varo

El peu var es pot corregir mitjançant una sèrie de tractaments, els quals dependran de la gravetat de la deformitat i de l’edat del pacient.

En els casos més lleus, els metges poden recomanar realitzar un tractament de fisioteràpia que inclogui una sèrie d’exercicis d’estirament i enfortiment per millorar la flexibilitat i la força del peu. Si el peu var és més greu, es pot recomanar l’ús d’aparells ortopèdics i fins i tot la cirurgia per corregir la deformitat en fase adulta.

PEU VAR: TRACTAMENT

Com és el tractament del peu var?

La fisioteràpia és la millor aliada per tractar i curar el peu var o peu equinovar, tant en els casos lleus com en els greus. T’expliquem per què:

  • Exercicis i teràpia física en casos lleus de peu var: mitjançant exercicis d’estirament, massatges i altres tècniques, el pacient millora la mobilitat del peu i redueix la rigidesa.
  • Exercicis de rehabilitació després de la cirurgia en casos greus de peu var: després de l’operació de peu var, el pacient necessita realitzar una rehabilitació intensiva amb l’ajuda de fisioterapeutes per recuperar la funcionalitat del peu i tornar a caminar normalment.

A més de la fisioteràpia, en els nadons el tractament pot implicar l’ús de fèrules especials per mantenir el peu en una posició correcta i promoure el desenvolupament adequat dels ossos i músculs del peu, i en el cas de peu var en adults, els especialistes solen recomanar l’ús d’aparells ortopèdics, com ara fèrules o botes, per ajudar a aixecar el peu i mantenir-lo en una posició correcta.

Quant de temps dura el tractament?

La durada del tractament per al peu var o peu equinovar dependrà de cada cas, però en termes generals, el tractament del peu equinovar pot durar des d’uns quants mesos fins a diversos anys.

Quant de temps tarden a notar-se els resultats?

La rapidesa amb què es poden notar els resultats del tractament de fisioteràpia per al peu var dependrà de diversos factors, com la gravetat de la deformitat, l’edat del pacient, el tipus de tractament i la freqüència amb què es realitzi la fisioteràpia.

A FisioB disposem d’un gran equip d’especialistes en fisioteràpia que constaten que, en general, després de diverses setmanes de fisioteràpia regular, els pacients poden notar una millora en la força i la flexibilitat dels músculs del peu i la cama, ajudant-los a millorar la posició i l’alineació del peu. Així com una disminució del dolor i de la rigidesa al peu, el que pot fer que caminar i realitzar activitats quotidianes sigui més còmode.

No obstant això, tot i que els resultats de la fisioteràpia per al peu var poden ser notables després d’algunes setmanes de tractament, el procés pot ser llarg, i fins i tot pot ser necessari combinar-lo amb diferents enfocaments per aconseguir els millors resultats a llarg termini. Per tractar el peu var és molt important treballar en col·laboració amb un metge i un fisioterapeuta per desenvolupar un pla de tractament personalitzat que t’ajudi a assolir els objectius desitjats.

Si tens més dubtes i vols consultar-los amb els nostres especialistes, o si pateixes peu var i desitges iniciar sessions de fisioteràpia, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i demanar una cita, estarem encantats d’ajudar-te.

About the Author: Paula Cera

Fisioterapeuta i osteòpata especialitzada en disfuncions de la columna vertebral (cervical,dorsal i lumbar) i problemes músculo-esquelètics, disfuncions viscerals (restrenyiment, alteracions digestives…) mals de cap, bruxisme…