FISIOTERÀPIA PER A LA REHABILITACIÓ D’UNA PRÒTESI DE MALUC

Causes per les quals es posa una pròtesi de maluc.

La causa més habitual per la que es pot col·locar una pròtesi de maluc és per la presència d’artrosis molt avançada que impossibilita al pacient fer les activitats de la vida diària, normalment per limitació de la mobilitat i per dolor.

Moviments a evitar en fases inicials

És important entendre que després de la cirurgia hauran substituït teixit ossi per una pròtesi i la musculatura que s’encarrega de mantenir el cap del fèmur dins de la seva cavitat està afectat, de manera que hi ha risc de luxació en moviments amplis. Quins moviments has d’evitar en les primeres fases?:

  • No encreuar les cames.
  • No passar de 90º de flexió de maluc (vigilem en posar-nos els mitjons!)
  • Tenir cura amb les rotacions de maluc.
  • A l’hora de dormir, si vols dormir de costat sobre la cama bona, posa un coixí entre les cames per evitar que la cama operada caigui cap a dins.

IMPORTANT! QUE HI HAGI RISC DE LUXACIÓ DE MALUC EN ELS MOVIMENTS DESCRITS ANTERIORMENT NO VOL DIR QUE NO ET MOGUIS. NO HAS DE TENIR POR A MOURE’T, EL MOVIMENT ÉS SALUT I TOT ALLÒ QUE FACIS PER LA TEVA PART ACCELERARÀ EL PROCÉS DE RECUPERACIÓ.

QUÈ POTS FER COM A PACIENT PER AJUDAR EN LA RECUPERACIÓ?

La fisioteràpia és necessària abans i després de qualsevol intervenció quirúrgica. En una fase prequirúrgica la prioritat és guanyar força i mobilitat de l’extremitat afectada, fet que t’ajudarà a reduir els temps de rehabilitació postquirúrgica.

Després de la intervenció és important començar la fisioteràpia com més aviat millor. El treball actiu (és a dir la feina que fa el pacient en el seu domicili o gimnàs) serà vital; no només perquè l’exercici augmenta la força sinó perquè a baixes càrregues té un important paper antiinflamatori. A continuació us explicarem quins exercicis pots fer per ajudar la teva recuperació.

  • Fase inicial: Pacient que camina amb dues crosses.

Isomètric de quàdriceps: estirats al llit o al sofà, posem una tovallola o un coixí sota el genoll i premem el genoll contra el mateix durant 5 segons cada repetició.

Elevació d’una cama amb quàdriceps en extensió: estirat al llit, doblem el genoll bo i el genoll afectat estirat, pugem la cama i la mantenim 5 segons i baixem a poc a poc.

Flexoextensió de genoll en sedestació: assegut al llit, doblega i estira el genoll.

Isomètric d’adductors: col·loca un coixí entre les cames i xafa’l. Mantén la contracció 5 segons.

Pont 1: estirat al llit, doblega els genolls, apreta els glutis i puja la pelvis.

Actiu d’ABD de la cama afectada: dret, recolza tot el pes sobre la cama NO operada i separa l’operada.

En aquestes primeres fases en les quals el pacient presenta una limitació important en la mobilitat i la força de la cama operada, treballar la cama NO operada (sobretot amb exercicis de força i estabilitat) facilitarà la rehabilitació i accelera la tornada a l’activitat del pacient.

  • Fase de càrrega parcial: Fase en la qual el dolor ja no ens permet fer exercicis de baixa intensitat. En aquesta fase, el pacient encara va amb dues crosses.

Traspàs de pes lateral: dret, passa el pes d’una cama a l’altra

Traspàs de pes en una diagonal i en l’altra: avança un peu i passa el pes d’una cama a l’altra.

Prémer una pilota amb el peu afectat: dret, posa la pilota sota la cama operada. Agafa’t amb les dues mans en algun lloc per guanyar estabilitat.

Esquats suaus: dret, doblega els genolls tot el que puguis. Agafa’t amb les mans en alguna taula per guanyar estabilitat i no perdre l’equilibri.

Dret, recolzat sobre la cama bona realitzar moviments d’extensió, ABD i flexió lliure de la cama afectada.

  • Fase de càrrega total: En aquesta fase el pacient ja és capaç de recolzar tot el pes del seu cos en l’extremitat operada i, per tant, ja pot caminar amb una sola crossa.

Esquat més profund amb els dos peus

Flexió de genoll sobre la cama afecta.

Slide lateral: recolza el pes del cos sobre la cama operada i desplaça la cama bona per terra

Slide posterior: recolza el pes del cos sobre la cama operada i desplaça la cama bona cap enrere

ABD contraresistida amb banda elàstica: Dret, passa el pes a la cama no operada i separa la cama contra la resistència de la banda

Treball d’equilibri bipodal: Puja a un dels molts aparells per treballar l’equilibri. Si pots fer-ho amb els ulls oberts, prova-ho amb els ulls tancats.

Treball d’equilibri sobre la cama. Igual que l’anterior però sobre la cama operada   

Al gimnàs es podria començar el treball en el·líptica.

  • Fase d’adaptació a les activitats de la vida diària i esportiva: El pacient camina sense problemes i allò que falta és preparar els teixits per al gest esportiu o la vida laboral. Augmentarem la càrrega dels exercicis anteriors i afegirem treball pliomètric.

Segurament us estareu preguntant… tinc clar quins exercicis he de fer, però quantes sèries i repeticions he de fer al dia? La resposta és tantes com puguis sense que el dolor augmenti per sobre d’un 5/10. No podem ser més específics en les repeticions perquè la quantitat de treball depèn molt de les limitacions del pacient, del seu dolor, del seu estat físic abans de la cirurgia, entre altres factors. EN RESUM, ADAPTA L’EXERCICI AL TEU ESTAT FÍSIC.

QUÈ FARÀ EL FISIOTERAPEUTA PER AJUDAR-TE EN LA RECUPERACIÓ?

Durant el transcurs de les fases anteriorment descrites el fisioterapeuta s’encarregarà de:

  • Disminuir el dolor i la inflamació.
  • Elastificació de la cicatriu.
  • Millorar la mobilitat de maluc i la resta d’articulacions properes a ella (genoll, turmell, sacroilíaca i lumbars)
  • Abaixar el to muscular.
  • Guiar el treball actiu del pacient.
  • Treball global de l’extremitat afectada.

És important destacar que el tractament sol durar de 2-6 mesos, depenent en gran part de la motivació del pacient en la recuperació. Com més treballi fora de la sessió de fisioteràpia, més ràpida serà.

A través de les nostres xarxes socials, publicarem alguns dels exercicis per tractar la rehabilitació d’una pròtesi de maluc.

About the Author: Paula Cera

Fisioterapeuta i osteòpata especialitzada en disfuncions de la columna vertebral (cervical,dorsal i lumbar) i problemes músculo-esquelètics, disfuncions viscerals (restrenyiment, alteracions digestives…) mals de cap, bruxisme…