CONDROMALÀCIA ROTULIANA

La condromalàcia rotuliana és un mal causat pel desgast del cartílag rotulià de la part posterior. És habitual en l’adolescència i també en corredors. També es coneix com la síndrome de dolor femoro-patel·lar.

La causa més probable de la condromalàcia rotuliana és la desalineació de la ròtula, fent que el cartílag rotulià fregui altres ossos en el moviment de flexió del genoll.

ÉS GREU LA CONDROMALÀCIA ROTULIANA?

La gravetat de la condromalàcia rotuliana dependrà del grau de la lesió, podent ser aquest de l’1 al 5, sent el 5 la lesió més greu.

Condromalàcia rotuliana: Grau 1 i Grau 2

En els graus 1 i 2 de la condromalàcia rotuliana, el dolor apareix de manera intermitent, fent algun exercici específic o després d’un dia molt esgotador. Fins i tot, pot aparèixer amb els canvis de temps.

Condromalàcia rotuliana: Grau 3 i Grau 4

Una condromalàcia rotuliana de grau 3 o 4 comença a ser un problema important, ja que comencen a aparèixer fissures al cartílag, fent el dolor més intens a causa d’aquestes ferides.

Condromalàcia rotuliana: Grau 5

En el grau 5, el més greu, el dolor ja és molt important, podent, fins i tot, implicar la pèrdua del cartílag articular provocant un fregament de la ròtula amb el fèmur, el que produeix un dolor molt intens i incapacita el pacient per a fer activitats quotidianes.

TRACTAMENT DE LA CONDROMALÀCIA ROTULIANA

Amb un bon programa de tractament, podem aconseguir un temps de baixa per condromalàcia rotuliana inferior a 6 mesos. En la majoria dels casos, el tractament consistirà a millorar el moviment de la ròtula i en la restauració del cartílag. En els casos més severs de condromalàcia rotuliana o si no es pot apreciar gens de recuperació en un període de 8-12 mesos, s’explorarà la intervenció quirúrgica.

Exercicis per a la condromalàcia rotuliana

Un dels principals mètodes de recuperació serà l’enfortiment i estirament dels músculs de la cama, específicament els quàdriceps, que ajuden a una bona extensió de l’articulació del genoll. Augmentant la força i la flexibilitat d’aquests músculs, podem ajudar a una millor recuperació en una condromalàcia rotuliana.

Alguns exercicis que haurem d’evitar són aquells que empitjoren el dolor durant alguns dies, com poden ser alguns exercicis concrets de flexió de genoll, tot i que aquests poden variar segons cada pacient. També podem ajudar a reduir el dolor amb l’aplicació de gel o antiinflamatoris com ibuprofens.

En els casos més extrems en els que el dolor no marxa, es poden realitzar procediments artroscòpics, com ara raspar la superfície superior de la ròtula amb un fibroscopi òptic.

Condromalàcia rotuliana: exercicis prohibits

Per a no augmentar el grau de la lesió i poder recuperar-se de manera més ràpida, els pacients amb condromalàcia rotuliana han de saber que tenen alguns exercicis prohibits. Alguns exemples són:

  • Activitats d’impacte al genoll, com córrer o saltar. Aquestes activitats afegiran més desgast a l’articulació, dificultant la recuperació. Recomanem substituir-les per activitats sense tant impacte a l’articulació, com ara la natació o el ciclisme. Sortir a caminar no hauria de tenir cap efecte negatiu en el procés de recuperació.
  • Els esquats són un exercici que produeixen molt estrès als genolls, motiu pel qual les haurem d’evitar o canviar-les, fent-les sense gaire flexió, de manera més similar a un pes mort.
  • Màquines de gimnàs que impliquen una excessiva flexió del genoll. Aquestes màquines produeixen un nivell d’estrès molt elevat als nostres genolls, de manera que només recomanem utilitzar-les amb càrregues molt baixes i en els últims graus d’extensió del genoll.

En general, els exercicis prohibits per a una condromalàcia de la ròtula seran tots aquells que impliquin un excés de càrrega al genoll, impedint una bona recuperació de la lesió.

CONDROMALÀCIA ROTULIANA: TRACTAMENT NATURAL

A Fisiob només utilitzem procediments i tècniques manuals per a la recuperació dels nostres pacients. Si pateixes una condromalàcia rotuliana o qualsevol altre problema físic, t’oferim el millor tractament natural per a la teva recuperació, sense tècniques ni maquinària invasives.

About the Author: Sheila Fernández

Fisioterapeuta especialitzada en l’aparell locomotor, diagnòstic i tractament de lesions músculo-esquelètiques.Tractament de drenatge limfàtic manual (limfedema, lipedema, problemes de circulació, retenció de líquids, edemes, etc.)Formada en Schroth (deformitats de la columna, escoliosi, etc.).Ajuda a corregir i millorar patrons posturals.